Ensemble Flauto Dolce
Ansamblul Flauto Dolce a luat nastere la Cluj-Napoca, in anul 2000, la initiativa lui Zoltán Majó, fiind alcatuit din trei instrumentişti si o soprană (pe langa Zoltan Majo, mai fac parte din ansamblu Maria Szabo, Noemi Miklos si Mihaela Maxim), toti avand o bogata experienta artistica.
Numele ansamblului provine de la denumirea italiana de epoca a familiei de instrumente a flautului drept (instrumentul este cunoscut si cu denumirea germana de blockflote), foarte apreciat in Renastere si Baroc cand era utilizat in creatiilor lor de G. F. Handel, J. S. Bach sau G. Ph. Telemann.
Repertoriul ansamblului este format din muzica veche si traditionala din Europa Occidentala, formatia propunandu-si, in egala masura, redescoperirea muzicii vechi, traditionale, din spatiul romanesc, si interpretarea unor compoziţii contemporane, unele dintre acestea fiind prezentate în prima audiţie absoluta.
Ansamblul Flauto Dolce foloseste, in acest sens, drept resurse muzicale diferite culegeri si manuscrise de epoca, integrand in stilul sau influente orientale (turceşti, ebraice, ţigăneşti, armeneşti etc.) sau de alta natura,dar si din folclorul autentic si din muzica veche autohtona, de curte sau orasaneasca.
Flauto Dolce a colaborat cu mai multi muzicieni de marca in cei 15 ani de existenta, a sustinut peste 200 de concerte si numeroase turnee in Europa si a avut o puternica implicare in organizarea anuala a unui festival de muzica veche la Cluj-Napoca.
De la inceput si pana in prezent ansamblul Flauto Dolce are urmatoarea componenta:
- Zoltan Majo – flaute drepte, conducerea artistica
- Maria Szabo – flaute drepte
- Noemi Miklos – spineta
- Mihaela Maxim – soprana
Directorul artistic Zoltan Majo este licentiat al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea flaut. A participat la mai multe seminarii si cursuri de maiestrie in Ungaria, Austria si Elvetia. Este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat in mai multe formatii clujene de muzica veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ansamblul Baroc Transylvania). Este fondatorul ansamblului Flauto Dolce. A realizat numeroase transcriptii si aranjamente dupa diferite manuscrise si culegeri de muzica autohtona. Preda la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A sustinut concerte camerale in numeroase tari din Europa.
Maria Szabo este licentiata a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea pedagogie muzicala si flaut drept. A participat la mai multe seminarii si cursuri de maiestrie in Ungaria, Norvegia, Germania, Austria si Elvetia. Are o intensa activitate pedagogica si concertistica, fiind membru fondator al ansamblului Flauto Dolce. In anul 2013, alaturi de formatia Les Ramages, a fost laureata cu premiul II la Concursul de Muzica Baroca La Stravaganza de la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Este profesoara de muzica la Liceul Waldorf din Cluj-Napoca.
Soprana Mihaela Maxim a absolvit sectia de canto a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, urmand mai multe cursuri de maiestrie. Este laureata la numeroase competitii de interpretare vocala, nationale si internationale. In 2008 si-a completat studiile de muzica veche la Trondheim (Norvegia), cu Jan van Elsacker, si la Krieglach (Austria), cu Mieke van der Sluis.
Noemi Miklos este licentiata a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea orga, unde a studiat cu Ursula Philippi si Erich Türk. A participat la mai multe seminarii si cursuri de maiestrie, in Romania si Germania. Timp de un semestru, a studiat la Hochschule für Musik din Freiburg (Germania). In anul 2005, a castigat premiul publicului la Concursul de orga de la Zürich-Wiedikon (Elvetia). Este cadru didactic la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.